Βιολογικό Κρίταμο της Σύρου δοκιμάσατε; Γνωρίστε την εταιρία Promithion της κας Συργανίδου



Παρουσίαση της εταιρίας Promithion της κας Συργανίδου, από το τμήμα Υποστήριξης και δικτύωσης του φυτωρίου μας


Η Ελένη Συργανίδου είναι απόφοιτη του Α.Τ.Ε.Ι Λογιστικής Κεντρικής Μακεδονίας , εργάστηκε σε λογιστικά γραφεία ως βοηθός λογιστή στη Θεσσαλονίκη και Βέροια. Παράλληλα ασχολήθηκε με την προώθηση και διαφήμιση προϊόντων. Καταγωγή οι Σέρρες. Μέρος κατοικίας είναι η Σύρος.



Καλησπέρα σας κα Συργανίδου. Πότε ξεκινήσατε την ενασχόληση σας με τα αρωματικά φυτά ; και με ποιους στόχους;
Η ενασχόληση μου με το γενικότερο τομέα των αρωματικών φυτών ξεκίνησε το 2011 ως συνέταιρος στην οικογενειακή επιχείρηση Γεωπονική Φροντίδα Σύρου Ο.Ε , κατάστημα αγροτικών -γεωργικών εφοδίων και φυτώριο . Εν όψη της κρίσης έψαξα να βρω κάτι καινοτόμο αξιοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία που είχα στη διάθεσή μου. Το 2013 λοιπόν σε συνεργασία με την μητέρα μου Κυριακή Κωνσταντινίδου υπεύθυνη γεωπόνος, με 28 χρόνια εμπειρίας σε θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες , και τον αδερφό μου Ευριπίδη Συργανίδη, υπεύθυνο γεωπόνο διαχείρισης υποστρώματος εδάφους με εργαστηριακές μελέτες της καλλιέργειας σε μεταπτυχιακό επίπεδο αλλά και την πράξη, ξεκινήσαμε με την καλλιέργεια του αρωματικού φυτού Κρίταμου (Chrithmum Maritimum).
Έχοντας δύο συνεργάτες, εξειδικευμένους επιστήμονες στον τομέα της καλλιέργειας, ξεκίνησε το ταξίδι για εμένα. Σχεδιασμός, Εγκατάσταση, Παράγωγή πάντα στα πλαίσια της Βιολογικής Καλλιέργειας του αρωματικού φυτού Κρίταμου.

Η Ελένη (δεξιά της φωτογραφίας) και η μητέρα της Κυριακή. Από συμμετοχή σε έκθεση τροφίμων.

''Εν όψη της κρίσης έψαξα να βρω κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό αξιοποιώντας όλα τα κατάλληλα εργαλεία που είχα στη διάθεσή μου. Τη γνώση ,την εμπειρία, τις καιρικές συνθήκες του νησιού. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες , αλλά σημασία έχει που εστιάζεις στην έλλειψή ή στην ευκαιρία.''



Γιατί βιολογική γεωργία;
Βιολογική Γεωργία Επειδή !
Σεβόμαστε το περιβάλλον , τον άνθρωπο , την ποιότητα και την παράδοση.
Στόχος μας ήταν και είναι η παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας βιολογικής γεωργίας και βιολογικής μεταποίησης σε όλα τα στάδια τους. Τα προϊόντα μας , από την εγκατάσταση της καλλιέργειας μέχρι την μεταποίηση του και φυσικά στα χέρια του τελικού καταναλωτή , οφείλουν να είναι ποιοτικά διατηρώντας την διατροφική τους αξία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω Βιολογικής Γεωργίας.
Ασχολείστε επαγγελματικά με την καλλιέργεια του Κρίταμου. Τι σας οδήγησε σε αυτή την επιλογή; Και ποια είναι τα πρώτα σχόλια από τους πελάτες σας;
Ασχολούμαι επαγγελματικά με την καλλιέργεια του Κρίταμου από το 2015 μέχρι σήμερα . Εν όψει της κρίσης έψαξα να βρω κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό αξιοποιώντας όλα τα κατάλληλα εργαλεία που είχα στη διάθεσή μου. Τη γνώση ,την εμπειρία, τις καιρικές συνθήκες του νησιού. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες , αλλά σημασία έχει που εστιάζεις στην έλλειψή ή στην ευκαιρία.
Ο διακριτικός μας τίτλος είναι « Promithion » , εμπνευσμένοι από το μύθο του Προμηθέα όπου έκρυψε τη φωτιά σε μια σχισμή βράχου με Κρίταμο .
Από το 2015 μέχρι και σήμερα, έχοντας λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις τροφίμων και ποτών, έχοντας δειγματίσει σε καταναλωτές και σε επιχειρήσεις ,τα σχόλια είναι θετικά .
Κυρίως λόγω της ποιότητας του τελικού προϊόντος στη γεύση ,στην υφή, στην οσμή αλλά και στην όψη του.


''Πιστεύω ότι το Κρίταμο ανήκει μέσα στις υπερτροφές του μέλλοντος. Καθημερινά κάνουμε έρευνα για τα οφέλη του και την αναγκαιότητά του στον οργανισμό.''
Σίγουρα η παράγωγη και η εμπορία ενός προϊόντος έχει αρκετές δυσκολίες. Υπάρχουν όμως και στιγμές οι οποίες είναι ξεχωριστές και είναι αυτές οι οποίες μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μερικές από αυτές, για τις οποίες είπατε ότι αξίζει η όλη προσπάθεια;
Καταλαβαίνετε πως όταν δημιουργείς κάτι από το μηδέν έχεις και την ευθύνη της ανάπτυξης του σε όλα τα στάδια. Σίγουρα υπήρξε κούραση, αγωνία αλλά κυρίως Δημιουργικό Άγχος , αυτό μας έκανε να προχωράμε και να κοιτάμε μπροστά σε κάθε δυσκολία που συναντούσαμε. Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε και να πορευτούμε. Ο κάθε ένας στο δικό του κομμάτι.
Οι δυσκολίες ήταν αρκετές. Σε όλα τα επίπεδα και τομείς του.
Είχα καλό σχεδιασμό και πρόβλεψη από τους 2 συνεργάτες μου όσον αναφορά την παραγωγή και τη διαχείριση της καλλιέργειας .
Όσο καλή βάση βέβαια και να υφίσταται σίγουρα δεν μπορείς να τα προβλέψεις όλα. Πάντα θα υπάρχει κάποιος παράγοντας που θα διαφοροποιείται από το αρχικό σχεδιασμό. Είτε είναι οι καιρικές συνθήκες , είτε είναι η ζήτηση ενός προϊόντος , είτε είναι τα διαδικαστικά τους . Οπότε μπορείς να βρεθείς στο σημείο που ήθελες αρκετό καιρό μετά από ότι σχεδίαζες αρχικά. Γεγονός που σε πάει πίσω στην αλληλουχία κινήσεων και απόδοσης παραγωγικής ή οικονομικής.
Περάσαμε από όλα τα στάδια παραγωγικής διαδικασίας στην μεταποίηση του αλλά και απόσταξης του σε Αιθέριο Έλαιο. Ήμασταν παρόντες μέχρι και το τελευταίο στάδιο δημιουργίας του κάθε μεταποιημένου προϊόντος από αυτό .



Τι προϊόντα παράγετε σήμερα;

Με βάση την καλλιέργεια μας έχουμε τα εξής σε HO.RE.Ca & Retail:
• Νωπό Κρίταμο (bio)
• Κρίταμο σε Άλμη (bio)
• Αποξηραμένο Κρίταμο (bio)
• Πάστα Κριταμου με μελιτζάνα (bio)
• Pesto Κριταμου (bio)
• Αιθέριο Έλαιο Κρίταμου



Που μπορούμε να τα βρούμε;

Στην Ελλάδα : Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά & Νησιωτική Ελλάδα .

Στην Ευρώπη : Γερμανία και Βέλγιο.
Τρίτες Χώρες : Περσικός κόλπος, Μπαχρέιν.

Μελλοντικοί στόχοι;

Πιστεύω ότι το Κρίταμο ανήκει μέσα στις υπερτροφές του μέλλοντος. Καθημερινά κάνουμε έρευνα για τα οφέλη του και την αναγκαιότητά του στον οργανισμό.

Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Α.Π.Θ ερευνούμε την ολοκλήρωση ενός καινούργιου προιόντος με βάση το Κρίταμο. Στόχος μας η αξιοποίηση του σπουδαίου αυτού βοτάνου στην υγεία και στον οργανισμό.



''Σεβόμαστε το περιβάλλον , τον άνθρωπο , την ποιότητα και την παράδοση''

Promithion
Βιολογικά προϊόντα Κριταμου
www.promithion.com
e.sirgani@gmail.com
@promithion
+30 2281087950
Συρος 84100